IPSF

International Pharmaceutical Students’ Federation – IPSF

Algemeen
De International Pharmaceutical Students’ Federation (IPSF) is in 1949 in Londen opgericht door acht farmaceutische studentenverenigingen, waarvan Nederland er één was. De federatie representeert nu ongeveer 500.000 farmaciestudenten en is actief in ruim 100 landen wereldwijd. IPSF is een non-governmental, non-political, en non-religious organisatie met als doel het promoten van de verbetering van de volksgezondheid door middel van het verschaffen van informatie, educatie en een reeks publicaties en professionele activiteiten. Daarnaast promoot het ook de internationale samenwerking tussen de farmaciestudenten. Students today, pharmacists tomorrow.

De initiatieven van IPSF zijn voornamelijk gericht op de gebieden van Public Health en Pharmacy Education. De initiatieven bestaan uit Public Health campagnes, die te maken hebben met AIDS, roken en TB, onderzoek naar de farmacie educatie wereldwijd, het Student Exchange Programme (SEP), het organiseren van internationale en regionale congressen en symposia, en publicatie van het IPSF News Bulletin en het wetenschappelijke supplement Phuture.

IPSF onderhoudt officiële relaties met de World Health Organization (WHO) en de United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO). Daarnaast werkt IPSF nauw samen met de International Pharmaceutical Federation (FIP). De FIP is de internationale belangenorganisatie voor de farmacie. Jaarlijks organiseren ze het FIP congres, waar ook studenten van harte welkom zijn. Het IPSF Secretariaat wordt gesteund door de FIP in Den Haag, Nederland. Het IPSF kantoor is daarom ook gevestigd in hetzelfde gebouw als de FIP.

IPSF congress
Jaarlijks wordt er een IPSF congres georganiseerd waar de h.t. en de e.t. commissaris buitenland der K.N.P.S.V. naartoe gaan als Official Delegates en namens Nederland spreken tijdens de General Assembly (Algemene Vergadering). Naast deze twee personen gaan er elk jaar ook vele andere geïnteresseerde studenten mee, want dit tiendaagse congres is de ideale mogelijkheid om farmaciestudenten uit de hele wereld te leren kennen en te discussiëren over de studie, het beroep, cultuurverschillen etc. Hoe groter de ‘Dutch Delegation’ hoe mooier!

Op zo’n congres vindt de General Assembly plaats. Verder zijn er twee symposiadagen, workshops, de finale van het Patient Counselling Event en uiteraard een groot sociaal programma. Onder aan de pagina zijn er ervaringen te lezen van Nederlandse studenten die zijn mee gegaan naar een IPSF WC.

World Healthcare Student Symposium (WHSS)
Het World Healthcare Students Symposium (WHSS) wordt georganiseerd onder andere in samenwerking met EPSA en heeft als doel de samenwerking tussen studenten van verschillende disciplines op internationaal, nationaal, regionaal, en lokaal niveau te verbeteren

Actief als student binnen IPSF
IPSF wordt bestuurd door 10 farmaciestudenten van over de hele wereld. Het bestuur wisselt tijdens de General Assembly op het IPSF Congress. Op de site: http://ipsf.org/executive kun je kennis maken met het bestuur en hun functies. Naast het bestuur zijn er vele commissies en coördinatoren waar je ook als K.N.P.S.V.-lid actief in kan zijn.

Lijkt het je leuk om actief te worden binnen IPSF? Stuur dan een mailtje naar de commissaris buitenland, commissarisbuitenland@knpsv.nl

Meer informatie over IPSF kun je vinden op www.ipsf.org. Hier onder zijn ervaring(en) van studenten te lezen die op een IPSF WC aanwezig zijn geweest.

Als winnares van het NK Consultvoering 2017 mocht ik mee naar het IPSF world congres in Mendoza, Argentinië. Farmaciestudenten en recent afgestudeerden uit meer dan 50 landen uit alle delen van de wereld waren afgereisd om hier deel te nemen aan interessante lezingen, workshops en wedstrijden. Zo mocht ik Nederland vertegenwoordigen in het Patient Counseling Event, het vervolg van het NK Consultvoering. Dit was een erg spannende, maar vooral ook leerzame wedstrijd waarbij ik heb kunnen zien hoe apothekers (in opleiding) uit verschillende landen een goed consult met een patiënt uitvoeren. Naast deze wedstrijd waren er ook andere wedstrijden, zoals het Clinical Skills Event. Deze wedstrijd bestond uit verschillende onderdelen (individueel en team), waarbij ik voor elk onderdeel een prijs voor Nederland heb weten binnen te slepen! Naast alle formele onderdelen van het wereldcongres, heb ik uiteraard ook genieten van het sociale programma met leuke feesten, activiteiten en uitstapjes! Dankzij het NK Consultvoering heb ik deze unieke kans gekregen en ben ik een ervaring rijker die ik iedereen van harte kan aanbevelen!