Onderwijs
Farmacie en (Bio-)Farmaceutische wetenschappen studeren in Nederland kan in vier steden: Groningen, Leiden, Utrecht en Amsterdam.
De colleges zijn in het Nederlands, boeken zijn grotendeels in het Engels. Per collegejaar betaalt een student farmacie € 2143,- (collegegeld 2022-2023). Leningen via de overheid zijn mogelijk en hier wordt veel gebruik van gemaakt.
De bijbehorende studieverenigingen per stad zijn:
Pharmaciae Sacrum in Groningen, „Aesculapius” in Leiden, Unitas Pharmaceuticorum in Utrecht en Vereniging van Chemie Studenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De overkoepelende vereniging is de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging.
Info per stad
Medezeggenschap studenten
Elke stad heeft zijn eigen medezeggenschapsorganen:
- – De Studiecie, de OC, de OPLO en de OLC vergaderen met de faculteit en vormen de spreekbuis voor de studenten naar de docenten toe, als het gaat om kwesties betreffende het rooster en vakken. Verder regelt de Studiecie de boekverkoop.
- – Evaluatiecommissies evalueren de vakken om ze voor het volgende jaar te kunnen optimaliseren.
- – Groningen heeft het studentenoverleg, het STOF. Bij dit orgaan kunnen studenten hun klachten en opmerkingen kwijt over het onderwijs.
Daarnaast hebben studenten ook op landelijk niveau medezeggenschap via de K.N.P.S.V. Bij het opstellen van het raamplan Farmacie wordt de K.N.P.S.V. uitgenodigd om mee te denken. Ook bij de jaarlijkse By Invitation Only-meeting van de KNMP laat de K.N.P.S.V. de stem van studenten horen over de toekomst van apothekers.
Carrière
De carrièremogelijkheden zien er gunstig uit voor farmacie en (bio-)farmaceutische wetenschappen studenten: binnen 3 maanden na afstuderen vindt 98% een baan.
Carrièremogelijkheden:
- ¨ Onderzoek op Universiteit: vier jarig project om PhD te worden
- ¨ Openbare apotheek: 70% van de studenten in Groningen en Utrecht
- ¨ Ziekenhuisfarmacie: vier jaar werken en onderzoek met specialisatie, mogelijkheid tot PhD
- ¨ Farmaceutische Industrie: mogelijkheden tot R&D, productie, kwaliteitscontrole en registratie.
Student Exchange Programme
Het SEP is een initiatief van de International Pharmaceutical Students Federation (IPSF). Het is een uitwisseling van studenten over de hele wereld, waarbij een farmaciestudent de kans krijgt een periode van 1-3 maanden in een (ziekenhuis)apotheek of de industrie te werken in een ander land.
Het SEP is een mooie combinatie van werken in het buitenland, een nieuwe taal en allerlei culturele en professionele dingen leren en vakantie ineen.
Op http://www.ipsf.org/ kun je de landen zien die hieraan meedoen. Voor meer info kun je contact opnemen met Henrik Huizinga, commissaris buitenland van de K.N.P.S.V.: commissarisbuitenland@knpsv.nl
Voor meer informatie over de studies per stad en de studieverenigingen, zie:
- Groningen: http://www.rug.nl/ en http://www.psgroningen.nl/
- Utrecht: http://www.uu.nl/ en http://www.upsv.nl/
- Leiden: http://www.leidenuniv.nl/ en http://www.aesculapius.nl/
- Amsterdam: https://vu.nl/nl en https://www.vcsvu.nl
- SEP: http://www.ipsf.org/ of mail: commissarisbuitenland@knpsv.nl