EPSA

European Pharmaceutical Students’ Association – EPSA

EPSA is de Europese overkoepelende organisatie van farmaceutische studentenverenigingen. Als lid van de K.N.P.S.V. kun je bij de EPSA actief worden op Europees niveau, bijvoorbeeld door lid te worden van een van de Departments. Je kunt ook meehelpen om in Nederland een project te implementeren dat in verschillende Europese landen wordt uitgevoerd.
Hiernaast kun je deelnemen aan verschillende activiteiten van EPSA, namelijk het EPSA Annual Congress in april, de Autumn Assembly in oktober, EPSA Summer University in de zomer en het TWIN-programma (een uitwisselingsproject voor groepen).
Via EPSA kun je in contact komen met studenten farmacie of farmaceutische wetenschappen uit heel Europa. Je kunt te weten komen hoe de studie in andere landen is georganiseerd en studenten leren kennen voor als je bijvoorbeeld voor je studie een tijdje naar een ander Europees land gaat.
Meer informatie over EPSA vind je hieronder. Je kunt ook een kijkje nemen op de EPSA-website: www.epsa-online.org.

EPSA
De ‘European Pharmaceutical Students’ Association’, EPSA, is opgericht in 1978 als een Europese subcommissie van de ‘International Pharmaceutical Students’ Federation’, IPSF. EPSA werd in 1982 officieel onafhankelijk van IPSF en geregistreerd in het Tribunal d’Illkirch, Strasbourg – Frankrijk.
EPSA vertegenwoordigt 43 farmacie verenigingen in 37 Europese landen en ruim 100.000 leden. Het doel van EPSA is: “to develop the interest and opinions of European pharmacy students and to encourage contact and cooperation between them.”

K.N.P.S.V. leden kunnen op verschillende manieren actief worden binnen EPSA, namelijk door plaats te nemen in een van de departments en participeren aan een van de congressen.

Departments

EPSA heeft verschillende departmenten die projecten en/of campagnes bedenken en uitvoeren. De vier departementen waarin je actief kan worden zijn;
– Social Services and Public Health
– Education and Proffesional Affairs
– Science Projects
– Training

Voor meer vragen over de departements of actief worden binnen de departments, kun je mailen naar algemenezaken@knpsv.nl.

EPSA activiteiten
Gedurende het jaar vinden verschillende activiteiten van de EPSA plaats. Hieronder worden de belangrijkste activiteiten beschreven.

Annual Congress
Het mooiste en grootste evenement van EPSA is het Annual Congress (AC). Dit zesdaagse congres wordt elk jaar in april georganiseerd door een ander Europees land. Op het congres wordt het reilen en zeilen van de EPSA besproken op de General Assembly (GA), de algemene vergadering van EPSA. Elk EPSA land wordt in de GA vertegenwoordigd door twee ‘official delegates’. Tijdens de GAs wordt het bestuur van EPSA verkozen en vindt de bestuurswissel plaats.
Tijdens het congres worden diverse trainingen en workshops en verschillende sociale en culturele activiteiten georganiseerd. Elk jaar wordt het congres afgesloten met een spetterend gala. Het congres is een erg leuke manier om in contact te komen met verschillende Europese farmacie studenten!

Autumn Assembly
In de herfst vindt de een na grootste activiteit van EPSA plaats, namelijk de Autumn Assembly. Dit congres is op dezelfde wijze opgebouwd als het AC, alleen is dit een vijfdaags congres. Tijdens dit congres vindt de halfjaarlijkse GA plaats.

In 2017 en in 2018 is er een blog geschreven over de Autumn Assembly. Hier kun je de ervaringen lezen over dit congres.
Deze is te lezen op: EPSA AA 2017 EPSA AA 2018

Summer University
In de zomer vindt de Summer University plaats. De SU duurt zeven dagen en is de perfecte manier om vakantie te combineren met studie gerelateerd activiteiten. Tijdens deze week worden ’s ochtends verschillende workshops en lezingen gegeven.  Na afloop van het educatieve deel van de dag worden er in de middag verschillende sociale activiteiten georganiseerd.

Annual Reception
De EPSA Annual Reception (AR) wordt georganiseerd in het voorjaar met als doel om de projecten en werk van EPSA te presenteren aan de ereleden, partners en sponsoren van EPSA.

World Healthcare Students Symposium

Het World Healthcare Students Symposium (WHSS) wordt georganiseerd onder andere in samenwerking met IPSF en heeft als doel de samenwerking tussen studenten van verschillende disciplines op internationaal, nationaal, regionaal, en lokaal niveau te verbeteren.

Voor meer informatie over EPSA kun je kijken op de website www.epsa-online.org of kun je een kijkje nemen in de EPSA newsletters, die ter inzage liggen bij de afdelingen. Voor vragen kan je altijd mailen naar: commissarisalgemenezaken@knpsv.nl

Hieronder kun de ervaring(en) lezen van studenten die zijn meegeweest op een evenement van EPSA

EPSA Autumn Assembly in Belgrado, Servië

Casper Pachocki, 1e jaars Bachelorstudent, Utrecht

Als frisse eerstejaars College of Pharmaceutical Sciences student aan de Universiteit Utrecht besloten een paar jaargenoten en ik om meteen op excursie te gaan. Onze mentoren hadden ons tijdens het introkamp al verteld over hun geweldige tijd tijdens het EPSA Annual Congress in Baarlo, dus we waren snel overtuigd. Uiteindelijk zijn er op 30 oktober 5 eerstejaars uit Utrecht richting Belgrado vertrokken, waar we met de delegatie van de K.N.P.S.V. en wat studenten uit Leiden en Groningen de Nederlanders vormden.

Farmacie- en farmaceutische wetenschappenstudenten en recent afgestudeerden uit heel Europa reisden af naar Servië om een week lang diverse interessante lezingen, workshops en feestjes bij te wonen.

Het congres begon met een opening ceremony, waar professoren van de faculteit farmacie en leden van de organising committee ons inleidden op wat ons te wachten stond. In onze nette kleren gingen we daarna meteen door de club in. De volgende dag begonnen we fris om 8 uur met het ontbijt en liepen we daarna door naar een theaterzaal waar wij de eerste symposia kregen van de week. Het thema van de week was ‘The Story of Clinical Trials’, wat toevallig ook een van de onderwerpen van ons eerste blok was. De sprekers spraken veel over de regulering van deze trials, en ook Joop van Gerven, de voorzitter van de CCMO sprak vol trots over het Nederlandse model. Na het educationele deel van het programma waren er aantal workshops waarvoor we ons konden opgeven. Wij kozen voor de workshop ‘Becoming Serbian’, om de traditionele dans de ‘Kolo’ te leren. Dit bleek toch knap lastig. ’s Avonds was het Serbian Night, waar we in rokkostuum en galajurk in de balzaal van het nationale stadion Servisch aten, dansten en natuurlijk dronken.

De volgende dag begon weer fris met symposia over onder andere pre-approval access to drugs, big data en management of clinical trials. In de middag lunchten we bij een van de vele bakkerijen in Belgrado en liepen we wat rond door de stad. Later op de avond gingen we op bezoek bij een ziekenhuis om met kinderen te spelen en om te laten zien dat labjassen helemaal niet eng zijn. Er waren niet heel veel kinderen aanwezig, maar zij die er waren hebben er zeker van genoten. Daarna was het tijd voor de beruchte International Night, waar het bestuur van de K.N.P.S.V. ons al voor gewaarschuwd had. Elk land had zijn eigen drank en eten meegenomen en het werd dan ook een heel gezellige avond.

Op vrijdag begonnen we met een Wellness Session met wat yoga en sporten, wat wel goed uitkwam zo vroeg in de ochtend. Daarna kregen we een workshop over Pharmaceutical Marketing, iets wat erg groot is in Servië, maar hier in Nederland wat minder bekend. Hierna hadden we vrije tijd om de stad te gaan verkennen, waar we de katedraal van de Heilige Sava bezochten, het parlementsgebouw en het fort van Belgrado. ’s Avonds was er een ‘Jungle Party’, waar we in schutkleuren feest vierden.

Op zaterdag namen we deel aan de Science Excursion, waar we zagen hoe de laboratoria van de universiteit eruit zagen en waar studenten mee bezig waren. Verder was op de laatste avond de ‘Gala Night’, waar we aan tafel met het bestuur van de K.N.P.S.V. het laatste feestje vierden. Na de laatste speeches was het tijd om afscheid te nemen en de spullen te pakken. Ik wil iedereen