Op vakantie met medicatie – Win een lustrumglas

Geschreven door: Ellen van der Meer

Bij het boeken van een vakantie is medicatie niet het eerste waar men aan denkt. Toch is het voor sommige patiënten noodzakelijk om hierover na te denken. Het gaat voornamelijk om de gebruikers van opiumwetmiddelen. Zij moeten een officiële verklaring aanvragen als ze naar het buitenland gaan, anders mag de medicatie niet mee op reis.

Om het meer onder de aandacht te brengen is de KNMP de campagne ‘goed voorbereid op reis’ begonnen. Op de website van de KNMP is hierdoor onder andere de ‘Goed voorbereid op reis’ folder te vinden. Met deze campagne wil de KNMP aandacht vragen voor het op tijd aanvragen van de verklaring en het inslaan van een voldoende voorraad. Echter, zijn er meer aspecten waar men aan moet denken, zoals het reizen met geneesmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden, of hoe je het inname schema verandert wanneer je met tijdsverschil te maken hebt.

Aangezien er al genoeg informatie te vinden is over op vakantie gaan met medicatie, gaan we dat in deze blogpost niet nog eens doen. In deze blog gaan we door middel van een casus laten zien wat er allemaal bij komt kijken.

Casus Patiënt Pien
Pien (23 jaar) gebruikt sinds april 2019 methylfenidaat voor ADHD. Hiervoor heeft ze nog nooit medicatie gebruikt. Ze komt bij jou aan de balie om haar eerste herhaalrecept op te halen. Je vraagt naar haar ervaring en ze zegt dat ze zeer tevreden is. Ook vertelt ze enthousiast dat ze net haar vakantie heeft geboekt naar Maleisië en dat ze niet kan wachten om te vertrekken. Wat voor advies kun je haar hierover geven?

Stuur je advies voor 18 juli naar bestuur@knpsv.nl en je maakt kans op een K.N.P.S.V. lustrumglas! Na 18 juli wordt deze blogpost aangevuld met de door jullie ingestuurde adviezen.