Geschreven door Fleur van Gelder

In de nacht van 19 op 20 november zat iedereen voor de beeldbuis. Er zou worden gestemd over een nieuw onderkomen voor de EMA, die op dit moment gevestigd is in Londen. Na een lange stemming waren alleen Milaan en Amsterdam nog over met eenzelfde aantal stemmen en werd er geloot. Amsterdam kwam uit de bus, wat betekent dat de EMA vanaf 2019 in Amsterdam gevestigd zal zijn!

Wat is de European Medicines Agency?

De European Medicines Agency, oftewel, de EMA is verantwoordelijk voor de registratie van nieuwe geneesmiddelen in Europa. Zodra een productiebedrijf een nieuwe werkzame stof op de markt wil brengen, moeten zij contact opnemen met de EMA om deze nieuwe werkzame stof te registreren. Zij werken dan ook veel samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat geneesmiddelen registreert voor de Nederlandse markt. Een ander bekend voorbeeld van een instantie die zich bezighoudt met de registratie van geneesmiddelen is de Food and Drug Administration van de Verenigde Staten.

Waarom moet de EMA verhuizen?

Op 23 juni 2016 is er een referendum in Engeland geweest over het EU-lidmaatschap. Een meerderheid van de stemmers koos ervoor om uit te treden, wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten. De EMA zit gevestigd in Londen en dus werd het tijd om een nieuw onderkomen te zoeken. Het wordt ook wel “de eerste brexit parel” genoemd.

Wat voor voordelen heeft het dat de EMA naar Amsterdam komt?

Het zal een enorme bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Er zullen 900 banen beschikbaar komen. Niet alleen zal de EMA zich vestigen in Nederland, ook bedrijven waarmee de EMA veel van doen heeft, zullen zich naar Amsterdam verplaatsen. Daarnaast zal het goed zijn voor Schiphol, waar het aantal vluchten enorm zal toenemen. Maar ook studenten zullen er veel uit kunnen halen! Zo zullen er heel veel stages beschikbaar komen bij één van de grootste registratiebureaus van de wereld!