Griepprik

Een tijdje terug hebben wij een campagneweek gehouden over vaccinaties. Om in het thema van vaccinaties te blijven, zal deze blog over de griepprik gaan. Iets meer dan een week geleden verscheen er een artikel over een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) waaruit bleek dat steeds minder mensen de griepprik halen1.

Afgelopen jaar werd Nederland hard getroffen door een langdurige griepepidemie. De griepepidemie duurde 18 weken, van 11 december 2017 tot en met 15 april 2018. Het was nog net niet de langst durende epidemie ooit; het record staat op 21 weken. Dit record is gevestigd in het jaar 2014/2015. Er is sprake van een epidemie wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts melden met griepachtige klachten en uit de monsters van de patiënten het griepvirus wordt aangetoond. In het figuur hieronder vind je de duur van de griepepidemieën van afgelopen 25 jaar.

Figuur 1. De duur van de griepepidemieën in de afgelopen 25 jaar2.

Elk jaar worden mensen boven de 60 jaar en mensen met een hoog risico op complicaties door een medische aandoening uitgenodigd door hun huisarts om de griepvaccinatie te halen. Het NIVEL voert jaarlijks onderzoek uit naar hoeveel mensen de griepprik halen. Afgelopen jaar zijn er gegevens voor het onderzoek gebruikt van 800.000 patiënten uit 205 huisartspraktijken. Uit het onderzoek is gebleken dat nog maar 50% van de mensen met een hoog risico op complicaties de griepprik haalt. In 2008 haalde van deze groep nog 72% de griepprik. Sinds 2008 daalt het aantal personen dat gevaccineerd wordt elk jaar met een paar procent.

Van de groep mensen van 60 tot 64 jaar die geen hoog risico lopen op complicaties door een medische aandoening hebben slechts 26% de griepprik gehaald. Van de groep mensen boven de 65 jaar die een hoog risico lopen op complicaties door een medische aandoening heeft 70% de griepprik gehaald.

Maar waarom halen steeds minder mensen de griepprik? Komt het door de bijwerkingen die kunnen optreden? Komt het doordat de griepprik niet altijd overeenkomt met de heersende griep?

 

1https://www.nivel.nl/nl/nieuws/steeds-minder-mensen-halen-de-griepprik-0
2https://www.nivel.nl/nl/nieuws/einde-langdurige-griepepidemie