EPSA Congres in Belgrado, Servië. Veel discussies tijdens de GA en iedere avond open bar.

EPSA is de European Pharmaceutical Students’ Association. EPSA brengt de Europese (bio-)farmaciestudenten bij elkaar, onder andere door per jaar vier evenementen te organiseren. De Annual Reception in februari, een groot congres in april, de Summer University in de zomer en een tweede congres in het najaar, de Autumn Assembly (AA). De AA heeft in 2018 plaats gevonden van 30 oktober t/m 4 november in Belgrado, Servië.

De Nederlandse delegatie bestond uit 20 studenten: 7 alumni, 2 EPSA team members en 11 deelnemers. Het was super dat er zo’n grote groep Nederlanders aanwezig was en hopelijk gaat er weer zo’n grote groep Nederlanders naar Sofia, Bulgarije in april 2019. Imke en Janine waren aanwezig als Offical Deligates (OD’s) en hebben alle General Assembly’s (GA’s) bijgewoond om de leden van de K.N.P.S.V. te vertegenwoordigen.

Tijdens een EPSA congres is er een vol programma:

Tijdens de eerste dag zijn er verschillende meetings. De eerste dag eindigt met een Opening ceremony. Het congres wordt hier officieel geopend en aansluitend is er een feest!

Ieder Congres heeft twee ochtendblokken een symposium. Tijdens de AA was het thema ‘The Story of Clinical Trails’ en werden bij het symposium de hedendaagse problemen met Clinical Trails besproken. Ook werd er gesproken over hoe de toekomst er uitziet voor de Clinical Trails. Het symposium werd afgesloten met een panel discussie waarin veel studenten actief vragen stelden en de discussie aangingen met de sprekers over het onderwerp.
Naast het symposium bestaat het educatieve programma uit workshops en trainingen. Hiervoor kun je je voor het congres online inschrijven, zodat je zelf je eigen schema kan samenstellen! Tijdens de trainingen wordt de nadruk gelegd op soft skills en de workshops hebben allemaal een andere invulling.

Tegelijkertijd met de workshops en trainingen vindt ook de General Assembly plaats. Dit is de Algemene Vergadering van EPSA en hier worden de belangrijke zaken rondom EPSA en het EPSA-team (EPSA bestuur en coördinatoren)  besproken en verschillende beslissingen gemaakt. Als OD vertegenwoordig je de K.N.P.S.V. bij deze vergaderingen. Vóór de Autumn Assembly waren er al verschillende online vergaderingen geweest over de onderwerpen die zouden worden behandeld tijdens de GA. Daarnaast hebben Imke en Janine zich goed voor moeten bereiden door alle stukken te lezen. Dit waren meer dan 30 reports en een notulen van 125 pagina’s.

Tijdens het congres werd ook bijna iedere avond nog vergaderd met andere landen over actuele onderwerpen die besproken waren tijdens de GA. Zo was er een meeting tussen Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland over een TORSO Change (Terms of Refrences and Standing Orders). Er is in 2013 een regel ingesteld die stelt dat lokale verenigingen, die al gerepresenteerd worden door hun nationale vereniging, geen aanvragen mogen doen voor lidmaatschap bij EPSA. Dit werkte niet met terugwerkende kracht, dus er waren 3 lokale vereniging lid van EPSA die al werden gerepresteneerd door hun nationale vereniging. Om dit te veranderen heeft Nederland samen met Frankrijk een TORSO Change voorgesteld, waardoor deze 3 lokalen verenigingen hun leden niet meer dubbel kunnen representeren binnen EPSA. Na een vurige discussie is de TORSO Change goedgekeurd. De stemming gebeurde op anonieme papiertjes en was zenuwslopend, omdat er een tweederde meerderheid nodig was om de verandering te laten doorgaan. De verandering is geworden:

3.1.6. A Local Association already represented in EPSA by its National Association shall not be eligible to apply for able to have an Ordinary Membership or Associate Membership.

Het rode stuk tekst is vervangen door het groene deel. Het gevolg van deze verandering is dat de 3 betreffende verenigingen binnen 2 jaar met een oplossing moeten komen. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat ze uit EPSA stappen.

Deze discussie vond plaats op de laatse dag van de GA. De GA duurde bij elkaar bijna 20 uur. Tijdens de andere uren GA hebben we de reports van het EPSA-team besproken. Ze zijn allemaal meteen goedgekeurd op een na. Dit report is na wat veranderingen op de laatste dag van de GA wel goedgekeurd door de OD’s.

Tijdens de General Assembly worden ook de verkiezingen gehouden voor aankomende congressen. SAFF, Bosnië en Herzegovina, zal in 2020 de Autumn Assembly gaan organiseren en ANEPF France in 2020 het Annual Congress in Lyon. Beide verenigingen waren heel blij dat ze zijn verkozen en de Reception Committees (RC’s) zijn al druk bezig met de voorbereiding.

Ook is er een update gegeven over de congressen die in 2019 worden georganiseerd. De inschrijvingen voor het Annual Congress in 2019 in Sofia, Bulgarije gaan is open van 1 december t/m 31 maart en de RC is er al helemaal klaar voor! De Summer Univeristy in 2019 zal plaats vinden in Portoroz, Slovenië met als onderwerp van het sympoisum: ‘Joining forces with other professionals for better healthcare’. Het het onderwerp voor de Autumn Assembly 2019 in Poreč, Kroatië is: ‘Quo vadis, pharmacy? Paving the way towards biological therapy’.

 

Natuurlijk moet het sociale programma niet vergeten worden. Tijdens ieder feest behalve de Opening Cermony was er een open bar. Dit resulteerde erin dat alle deelnemers iedere avond rijkelijk hebben genoten van de plaatselijke Rakija. Tijdens de beroemde/beruchte International Night hebben wij alle deelnemers voorzien van dropjes, stroopwafels, oranjebitter en natuurlijk jenever. Tijdens deze avond hebben wij kunnen genieten van delicatesses van alle landen die aanwezig waren. Zo had Frankrijk heerlijke wijn en kaas, Duitsland een kleurrijke en knetterende wodka verrassing en was er zelfgebrouwen Rakija uit plastic flesjes uit Servië. Het congres werd afgesloten met een fantastisch gala waar iedereen er prachtig uitzag.

De combinatie van een educatief symposium over Clinical Trails, een fantastisch educatief programma, goede discussies tijdens de GA en een sociaal programma waar we een week van moesten bijkomen zorgt ervoor dat dit EPSA congres is om nooit te vergeten.

Wil jij ook mee op een EPSA congres? Op 1 december 2018 openen de inschrijvingen voor de EPSA AC in Sofia, Bulgarije.
Voor informatie over dit congres kan je kijken op: www.epsaac2019.org en voor meer informatie over de evenementen van EPSA op: http://www.epsa-online.org/eventscalendar/